Presentació

L'evolució tecnològica permet que els usuaris tinguin accés a una sèrie de serveis de telecomunicació cada vegada més ampli. Perquè aquests serveis puguin arribar a l'usuari amb unes condicions òptimes cal una regulació. Amb aquest objectiu neix la normativa que regula les infraestructures comunes de telecomunicació en habitatges i edificis, l'ICT.

Per tant, entendrem per ICT (infraestructures comunes de telecomunicació) per a l'accés dels serveis de telecomunicació el conjunt de tubs, canaletes, registres, recintes, arquetes i possibles solucions d'obra civil que suportaran els cables i els dispositius necessaris per a l'establiment i la distribució dels següents serveis:

  • Captació i adaptació dels senyals de radiodifusió sonora i televisió terrestre.
  • Accés al servei de telefonia bàsica amb possibilitat de RDSI.
  • Accés als serveis de telecomunicacions per cable i serveis d'accés fix sense fil (SAFI).

Aquest mòdul, doncs, es proposa introduir l'alumnat en les infraestructures comunes de telecomunicacions, especialment en la captació i adaptació de les senyals de radiodifusió sonora i televisió terrestres i en l'accés al servei de telefonia bàsica amb possibilitat de RDSI. Està compost per dues unitats formatives.

La unitat formativa “Instal·lacions d'antenes” està integrada per la unitat “Recepció del senyal de televisió”, que és una unitat base, on s'hi dóna una visió completa dels diferents sistemes tècnics emprats en la transmissió de senyals de televisió i que conviuen actualment i on també es fa un repàs a la estructura dels sistemes captadors del senyal de TV, tant terrestre com satèl·lit, estudiant les seves característiques principals i el seu dimensionat.

En la unitat “Tipologies d'instal·lacions de televisió”, es dóna una visió completa dels diferents tipus d'instal·lacions individuals i colectives, coneixerem components reals i maneres d'aplicar-los i es detallaran les feines de manteniment associades a la instal·lació i manteniment de sistemes de recepció i distribució de senyals de televisió. També s’estudiarà la normativa sobre ICT per a l’accés del servei de ràdio i TV als edificis destacant les infraestructres i canalitzacions.

En la unitat “Realitzacions pràctiques” atès el caire pràctic d'aquesta unitat formativa, i tot i que en el material complementari hi ha animacions multimèdia i vídeos descriptius de molts dels processos que es realitzen en el dia a dia d'un tècnic instal·lador d'antenes, és absolutament necessària la realització presencial d'una sèrie d'exercicis que us ajudaran a consolidar els conceptes adquirits.

La unitat formativa “Instal·lacions de telefonia interior i d'intercomunicació” està formada per una unitat anomenada “Instal·lacions de telefonia interior” on es fa una introducció de la xarxa tradicional telefònica de veu i de les diferents xarxes digitals existents. I on s'aprofundeix en les instal·lacions de telefonia interior en ICT, tractant els elements que les formen així com la seva configuració, muntatge i reparació.

En la unitat “Instal·lacions d'intercomunicació” es fa un repàs de tot el que són les instal·lacions d'intercomunicació, els diferents tipus d'instal·lacions existents, els elements que les formen i els passos per al seu muntatge, reparació així com possibles avaries.

En la unitat “Realitzacions pràctiques” atès el caire pràctic d'aquesta unitat formativa, és absolutament necessària la realització presencial d'una sèrie d'exercicis que us ajudaran a consolidar els conceptes adquirits.

Per treballar els continguts d'aquest mòdul, és convenient anar fent les activitats i els exercicis d'autoavaluació, i llegir els annexos. En el cas la unitat formativa “Instal·lacions d'antenes”, recomanem visualitzar els vídeos que trobareu a la secció “Annexos” del web del mòdul .