Unitat 2. Manteniment d'instal·lacions solars fotovoltaiques

Objectius

En acabar aquesta unitat formativa, heu de ser capaços del següent:

  1. Conèixer els criteris bàsics d'instal·lació i verificar una instal·lació fotovoltaica.

  2. Dur a terme les tasques de manteniment preventiu en instal·lacions fotovoltaiques.

  3. Conèixer les mesures de protecció personal en la instal·lació d'equips fotovoltaics.

  4. Determinar les normes bàsiques de seguretat en les sales de bateries.

Resum

La fiabilitat d'una instal·lació solar fotovoltaica depèn en gran mesura de la qualitat dels equips, el dimensionament correcte del conjunt i una adequada de la instal·lació.

En aquest sentit, cal verificar que els equips bàsics de la instal·lació disposin com a mínim dels certificats acreditatius de qualitat segons aquestes normes de referència:

  • Norma UNE-EN 61215 per als mòduls fotovoltaics de silici cristal·lí.

  • Marcatge CE i certificat del TUV Rheinland Group per als onduladors.

  • Norma DIN 40736 (plaques tubulars) per a les bateries.

  • Norma MV-106 per als cargols d'acer inoxidable.

  • Normes MV-103 (càrregues extremes degudes a factors climatològics) i MV-102 (característiques mecàniques de l'acer i de composició química) per a l'estructura de suport.

Per tal de verificar de manera bàsica les instal·lacions fotovoltaiques, utilitzarem com a referència els patrons estàndard per al muntatge d'instal·lacions fotovoltaiques, descrits en els Criterios técnicos de las instalaciones fotovoltaicas, publicat per l'IDAE .

Segons aquests criteris podem analitzar la qualitat del dimensionament i muntatge de les instal·lacions fotovoltaiques.

Les instal·lacions fotovoltaiques, en general, són senzilles de mantenir, però requereixen un manteniment preventiu bàsic per tal de garantir el rendiment i durabilitat de la instal·lació.

En funció de la tipologia d'instal·lació, potència i d'equips utilitzats cal establir un programa de manteniment preventiu de la instal·lació, en el qual pot col·laborar de manera activa l'usuari de la instal·lació. Però en tot cas, el programa de manteniment preventiu requereix la visita d'un tècnic qualificat com a mínim un cop a l'any i inclou la verificació, com a mínim, dels paràmetres següents:

Verificació dels elements
Estructura Orientació/inclinació
Ombres
Cargols adequats
Ancoratges adequats
Panell Desperfectes/brutícia
Caracterització elèctrica
Degradacions/avaries
Cables i connexions

Verificació gruix i aïllament
Connexions/proteccions
Protecció de la intempèrie

Regulador Verificació connexions
Caracterització elèctrica
Dimensionament
Bateria
(elements i posició adequats)
Mesures de seguretat
Verificació connexions
Nivell de l'electròlit
Tensió/densitat
Nivell de sulfatació
Dimensionament
Convertidor Verificació connexions
Caracterització elèctrica
Rendiment
Sistema auxiliar Verificació connexions
Caracterització elèctrica
Sistema de control
Funcionament
Proteccions elèctriques Verificació
Dimensionament

En el procés de muntatge de les instal·lacions fotovoltaiques, com en qualsevol altra activitat industrial, es requereix el compliment d'unes normes bàsiques per a la prevenció de riscos.

En aquest sentit cal que l'instal·lador s'equipi com a mínim amb el següent:

  • Cascos de polietilè.

  • Botes de seguretat (aïllants, si cal).

  • Ulleres transparents.

  • Davantal de goma o plàstic, impermeable.

  • Guants (aïllants, si cal).

  • Roba adequada de feina.

  • Cinturó de seguretat o faixa elàstica de cintura.

  • Comprovadors de tensió.

  • Eines aïllades elèctricament.

En la planificació de la instal·lació cal definir els processos bàsics que intervenen en l'execució d'una instal·lació fotovoltaica, per tal d'avaluar les mesures de prevenció necessàries en cada un dels processos de treball.

Cal posar una atenció especial en el muntatge de les bateries que requereixen un tractament especial en l'apartat de seguretat, i s'han d'ubicar en un espai específic que ha que reunir, com a mínim, aquestes condicions:

  • La sala on s'ubiqui la bateria ha d'estar ben ventilada i lliure d'agents químics que puguin perjudicar-la. Cada cel·la ha d'estar col·locada de manera accessible per a l'agregació d'aigua i la presa de lectures de densitat i tensió. No instal·li la bateria a prop de fonts de calor ni en locals sense la ventilació adequada.

  • El terra dels passadissos de servei i les seves parets fins a 1,80 m d'altura han d'estar elèctricament aïllats en relació amb la tensió del conjunt de bateries.

  • Les peces nues amb tensió s'instal·len de manera que sigui impossible per al treballador el contacte simultani i inadvertit amb aquestes.

  • Cal mantenir una ventilació adequada, que eviti l'existència d'una atmosfera inflamable o nociva.

  • La sala ha de disposar d'una cubeta o desguàs de recollida de vessaments d'electròlit.

  • En les proximitats del lloc on es manipulin electròlits, cal disposar de rentaülls i dutxes d'emergència, perquè el personal es pugui rentar en cas de projecció o esquitxada de l'electròlit; alhora, la sala ha de tenir una farmaciola equipada amb els elements necessaris per fer una primera cura d'emergència

  • Dins del recinte no s'han d'emmagatzemar materials combustibles, de qualsevol naturalesa, o maquinària que pugui generar algun tipus de deflagració.

  • Els interruptors, seccionadors, fusibles, etc., s'han d'instal·lar fora del local on es trobin les bateries, llevat que siguin del tipus antideflagrant.

Mapa conceptual

Més informació

Bibliografia bàsica

Diversos autors (2003). Manual de Usuario de instalaciones fotovoltaicas. Sevilla: Progensa.

Senzill manual per al manteniment de les instal·lacions solars fotovoltaiques autònomes, elaborat per SEBA (Associació d'Usuaris d'Instal·lacions Fotovoltaiques).

Diversos autors (2006). Sistemas de energía fotovoltaica. Manual de Instalador. Madrid: Asociación de la Industria Fotovoltaica (ASIF).

Manual essencialment pràctic, resultat directe de l'experiència de tècnics i instal·ladors amb molts anys en l'exercici de la professió.

Adreces d'interès

www.idae.es

Pàgina de l'Institut Nacional per a la Diversificació Energètica, estament espanyol des del qual es gestionen totes les accions estatals per a la promoció de les energies renovables. Aquesta pàgina és un bon fons de recursos i informació a escala estatal per a la normativa i documentació tècnica de referència en l'àmbit de les energies renovables.

www.icaen.net

Pàgina de l'Institut Català d'Energia. Aquesta institució és homòloga de l'IDAE a Catalunya. Com en el cas de l'IDAE, aquesta pàgina és un bon fons de recursos i informació referida a les energies renovables.

www.censolar.es

Pàgina d'una entitat privada dedicada a la divulgació de les energies renovables, disposa de tot tipus d'informacions, documentació i programari descarregable relacionat amb les energies renovables.

www.intiam.cat

Empresa especialitzada en la formació i divulgació de les energies renovables, equip de redacció de la documentació d'aquesta unitat didàctica. En aquesta pàgina es disposa de documentació relacionada amb les energies renovables.

Annexos

Pliego de condiciones técnicas de las instalaciones fotovoltaicas aisladas de la red

Document de referència per establir els paràmetres bàsics de dimensionament de les instal·lacions fotovoltaiques autònomes.

Pliego de condiciones técnicas de las instalaciones fotovoltaicas conectadas a la red

Document de referència per establir els paràmetres bàsics de disseny de les instal·lacions fotovoltaiques connectades a la xarxa.

Codi tècnic de l'edificació (CTE), apartat HE 5

Norma de compliment obligat per la qual s'estableix l'obligatorietat d'instal·lar energia fotovoltaica en grans edificis de nova construcció.

Reial decret 1663/2000

Decret llei (Reial decret 1663/2000, de 29 de setembre, sobre la connexió d'instal·lacions fotovoltaiques a la xarxa de baixa tensió) pel qual s'estableixen els requeriments tècnics de partida de les instal·lacions fotovoltaiques connectades a la xarxa elèctrica.