Get Adobe Flash player
Qualitat i Millora

Certificat ISO 9001

iso_9001_cat_el palau.jpg
logo_ins_vermell.jpg

Visites

Avui10
ahir20
aquesta setmana120
aquest mes645
Total474230

 

PROGRAMARI LLIURE

(Transcripció adaptada de  l'Institut Obert de Catalunya)
 


Aquest tipus de programari es caracteritza per 4 llibertats:

La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).

La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit.

La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2).

La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit.

 

Per tant, el programari lliure dóna als usuaris la llibertat d'executar-lo, copiar-lo, estudiar-lo, canviar-lo, millorar-lo i distribuir-lo. Organitzacions com la Free Software Foundation (FSF) donen suport al programari lliure.

L'Institut el Palau, com a membre actiu de la societat i motor de desenvolupament social, cultural i tecnològic, i en coherència amb el seu objectiu d'estendre les possibilitats educatives entre totes les persones, considera que:

És necessari fomentar i desenvolupar el programari lliure i de formats oberts dins la comunitat educativa, ja que respon a valors propis de la institució, com són la investigació, la innovació i el treball en col·laboració.

La utilització de programari lliure i de formats oberts en el procés d'ensenyament i aprenentatge potencia les possibilitats d'elecció de programari del professorat i de l'alumnat.

La utilització de programari lliure i de formats oberts aporta a la institució independència i interoperabilitat per al funcionament dels seus sistemes d'informació, així com independència tecnològica enfront de tercers.

S'ha de garantir la utilització de formats estàndards i oberts de documents per assegurar el lliure accés de la comunitat educativa a la informació necessària per portar a terme les seves activitats.

La combinació d'eines de programari lliure i formats estàndards i oberts és imprescindible per oferir a la societat, sense traves ni limitacions, el servei que l'Institut ha de donar.

Cal posar a disposició de la comunitat com a continguts oberts tots els materials i recursos de què es disposa.



Per això, recomanem la utilització de l'estàndard OpenDocument (ISO 26300) en els documents ofimàtics. Podeu treballar amb aquest format lliurement amb l'OpenOffice, programari lliure que inclou tractament de textos, full de càlcul, base de dades i presentacions. També és compatible amb els documents d'Office.

Hi ha diferents programes lliures que ara mateix utilitza l'Institut: Moodle com a base de creació del aula virtual , MediaWiki (WikiPalau) per a la creació i gestió de materials formatius i Joomla per aquest portal web.


També encoratgem als nostres estudiants en l'ús del programari lliure i recomanem la instal·lació i utilització de programes d'ús quotidià: a part de la suite ofimàtica OpenOffice podem trobar gran quantitat de programari lliure de gran qualitat com Firefox (navegador web), Thunderbird o Evolution (clients de correu), Gimp (editor d'imatges), Blender (animació 3D), Qcad (CAD-2d), Audacity (editor d'àudio), VLC (visualitzador/servidor multimèdia), Banshee o Amarok (reproductors multimèdia), Avidemux (editor de vídeo), Inkscape (editor vectorial), ClamAV (antivirus), etc. La majoria d'aquest programari el trobarem per a diferents sistemes operatius com GNU/Linux, MS-Windows o MAC. Això és només una petita mostra d'un conjunt de milers de programes disponibles sense restriccions d'ús o còpia.


A part de programes i utilitats concretes, també podem trobar sistemes operatius lliures GNU/linux que podeu fer servir en els vostres equips, tant portàtils com d'escriptori o servidors. El Departament d'Ensenyament ofereix a la comunitat educativa la Linkat distribució educativa de GNU/Linux. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...


També podem trobar altres distribucions GNU/Linux molt populars com Ubuntu, OpenSuse o Debian. Algunes d'elles tenen adaptacions especials, com per exemple Ubuntu Netbook, optimitzada per netbooks.

 

Des de l'Institut el Palau animem a tots els usuaris a utilitzar programari lliure i a compartir les modificacions i millores que d'ells es puguin derivar.