Introducció als circuits de corrent altern

1. Introducció als circuits de corrent altern

Per produir un corrent altern cal un camp magnètic fix produït per un imant en el qual es fa girar un conductor elèctric en forma d'espiral.

En els primers moments de la utilització de l'electricitat com a forma d'energia, l'electricitat es produïa en forma de corrent continu amb unes màquines anomenades dinamos. Aquestes màquines requerien intervencions de manteniment freqüents i el corrent continu s'havia de produir a prop del punt de consum, a causa de les grans pèrdues que es produïen en el transport.

Aquesta situació va durar poc i les dinamos aviat es van substituir pels alternadors. Actualment, tota l'energia elèctrica es genera en forma de corrent altern.

En la generació i el transport de l'energia elèctrica es fa servir el corrent altern trifàsic, mentre que en el consum el corrent és monofàsic i trifàsic.

Figura 1. Un alternador elemental

Per poder fer càlculs de circuits de corrent altern cal haver assumit alguns conceptes bàsics, com les operacions amb vectors (saber sumar, restar, multiplicar i dividir amb vectors) i alguns dels conceptes fonamentals de trigonometria (sinus, cosinus, tangent, etc.).

Una vegada adquirits els conceptes matemàtics, es veurà l'equivalència dels conceptes matemàtics en resistències, condensadors i bobines. D'aquesta manera, s'avançarà en la resolució dels circuits.

1.1. Avantatges del CA enfront del CC

El corrent altern té avantatges respecte del corrent continu pel que fa a la producció, el transport, la distribució i la utilització de l'energia elèctrica. El corrent continu és un corrent elèctric que no canvia de sentit i, en general, s'assumeix que el seu valor és constant. El corrent altern, en canvi, es caracteritza pel canvi periòdic de valor i sentit de les magnituds principals que el defineixen.

La forma més habitual de descriure un corrent altern serà mitjançant la forma de la funció matemàtica que descriu la variació de la tensió elèctrica (o la intensitat de corrent), si es coneix. El corrent altern més comú és el sinusoïdal, ja que pren com a model la funció matemàtica sinus. Aquesta forma en concret és la que és a causa del procés de generació del corrent elèctric, basat en una turbina giratòria.

1.2. Valors característics del corrent altern

Per poder treballar amb senyals de corrent altern sinusoïdal, primer hem de poder dir què és una ona periòdica i quins en són els valors característics. També hem de conèixer les regles principals de trigonometria.

El corrent altern és el corrent que es caracteritza pel canvi periòdic de valor i sentit de les magnituds principals que el defineixen.

Les magnituds que defineixen un senyal sinusoïdal són les següents:

  • Amplitud: és el valor màxim que pot assolir el senyal.
  • Freqüència: és la velocitat de variació del senyal.
  • Desfasament: és l'avançament (o retard) que un senyal té envers un altre. Evidentment, només es pot definir respecte a una referència coneguda.

1.2.1. Ones periòdiques

Una ona és l'expressió gràfica d'una variació periòdica representada en magnitud i temps.

Si observem les ones de la figura 2, comprovarem que, al llarg del temps, el valor es modifica i que es repeteix la mateixa forma. Cadascuna d'aquestes repeticions s'anomena cicle. Un aspecte important d'un cicle és la duració en segons, que s'anomena període (T). Així, hi ha ones molt curtes, que duren mil·lèsimes de segon, i d'altres de més llargues, que duren desenes de segons.

Hi ha una altra manera de mesurar aquesta durada en el temps: considerar el nombre de cicles que hi ha per segon, és a dir, la freqüència (f). La unitat de mesura de la freqüència és l'hertz (Hz), que indica la quantitat de cicles que es produeixen en un segon.

Figura 2. Representació d'una ona periòdica

Les tensions i els corrents domèstics i industrials es representen amb ones periòdiques.

Tal com es desprèn dels conceptes que hem vist fins ara, com més curt és el període, més gran és el nombre de cops que es produeix en un segon, és a dir, més gran és també la freqüència:

Graph

La freqüència estàndard…

… que s’usa per distribuir energia elèctrica és de 50 Hz en el cas d'Europa i de 60 Hz en el cas d'Amèrica i el Japó.

Tal com es mostra en la taula 1, la freqüència i el període són magnituds inversament proporcionals.

Taula 1. Període i freqüència

Període (T)
en segons
Freqüència (f)
en Hz
1 1
1/2 2
1/4 4
1/10 10
1/100 100

1.2.2. Conceptes bàsics en trigonometria

Si ens fixem en el triangle rectangle de la figura 2, veurem que els quocients entre els costats del triangle defineixen les raons trigonomètriques del sinus, el cosinus i la tangent (vegeu la taula 2).

Taula 2. Raons trigonomètriques a partir dels quocients entre els costats d'un triangle

Raó
trigonomètrica
Símbol fórmula
Sinus d'alfa Graph Graph
Cosinus d'alfa Graph
Graph
Tangent d'alfa Graph Graph

Figura 3. Triangle rectangle amb costats a i b, hipotenusa c i angle α

La taula 3 recull els diversos valors de les funcions trigonomètriques d'alguns dels angles d'una circumferència.

Taula 3. Valors de funcions trigonomètriques

Angle α sin α cos α tan α
0 0 1 0
45 0,7071 0,7071 1
90 1 0
135 0,7071 -0,7071 -1
180 0 -1 0
270 -1 0

Exercici

Amb la calculadora podeu obtenir les raons trigonomètriques de tots els angles d'una circumferència. La taula següent en recull uns quants a tall d'exemple. Mireu que la vostra calculadora estigui en graus (DEG a la pantalla) i comproveu els valors d'angles comuns de la taula.

Raó
trigonomètrica
Símbol fórmula
Sinus d'alfa Graph Graph
Cosinus d'alfa Graph
Graph
Tangent d'alfa Graph Graph

Quan una ona de tensió sinusoïdal es posa en un circuit lineal (com una estufa o una bombeta), hi passa un corrent també sinusoïdal de la mateixa freqüència, però desplaçada un angle α respecte de la tensió (es diu desfasada un angle α).

Com que la freqüència de totes les magnituds elèctriques és la mateixa que la del generador, es pot treure del càlcul i només cal concentrar-se en la magnitud de l'ona i en l'angle de desfasament. És a dir, cal considerar l'ona associada a una magnitud i a un angle.

Una magnitud i un angle constitueixen un vector. Per això, una ona de tensió o corrent sinusoïdal es pot simbolitzar, si es vol, per mitjà del vector que hi correspon. Aquesta substitució comporta certs avantatges en el càlcul. Cal dir que el càlcul amb vectors, però, és més senzill que el càlcul amb funcions trigonomètriques.

1.2.3. Corrent elèctric sinusoïdal

De totes les ones periòdiques, les més importants són les ones sinusoïdals. Tenen unes propietats que les fan molt útils i fàcils de fer servir.

Ateses les propietats de les ones periòdiques sinusoïdals, tota la generació i la distribució d'energia elèctrica es fa en forma de tensió sinusoïdal.

Les propietats més destacables de les ones sinusoïdals són les següents:

  • El caràcter perfectament definit de la funció sinusoïdal.
  • El fet que la major part d'operacions matemàtiques amb funcions sinusoïdals donen com a resultat funcions sinusoïdals.
  • El fet que qualsevol altre tipus d'ones es poden descompondre en sumes de funcions sinusoïdals.
  • Les ones sinusoïdals es poden generar amb facilitat i transformar per adaptar-les al consum.
  • Les ones sinusoïdals permeten transportar grans quantitats d'energia de manera molt eficient i a grans distàncies.

1.2.4. Generació d'una ona sinusoïdal

En la figura 4 podem veure com es genera una ona sinusoïdal. En cada instant, el valor de la funció equival al valor de la projecció del vector R sobre l'eix Y.


Figura 4. Generació d'una ona sinusoïdal

L'expressió matemàtica d'una ona sinusoïdal és la següent:

Graph

Aquí, v és el valor de la funció en l'instant actual i Vmàx és el valor màxim de la funció. ω és la pulsació o velocitat angular del radi r expressada en radians per segon, és a dir, l'angle recorregut per unitat de temps.

Si quan es dóna una volta sencera (2·π rad) es tarda un temps T (període), la velocitat angular serà la següent:

Graph

Una circumferència…

… té 360 graus i 2 · π radians. Encara que s'utilitzen totes dues divisions, la unitat internacional és el radian: la unitat d'angle pla que correspon a un arc de circumferència de longitud igual al radi.

Aquí, T és el període de temps expressat en segons.

Com es pot veure, el producte dóna un angle expressat en radians. La correspondència entre graus i radians és la següent:

Graph

Exemple de càlcul de valors instantanis

Es disposa d'una tensió sinusoïdal de valor màxim 400 V. Si la pulsació val ω = 314 rad/s, el valor de la tensió per a cadascun dels temps següents serà el que es mostra en la taula 4.

Per comprovar els càlculs, recordeu que heu de posar la calculadora en radians (en moltes calculadores científiques cal clicar a la tecla [MODE] seguida de la tecla [5], cosa que fa aparèixer l'indicador RAD en la pantalla). Busqueu en les instruccions de la vostra calculadora la manera de posar angles en radians i intenteu reproduir les operacions de la taula.


Taula 4. Valors instantanis

Temps Argument del sinus Funció sinus Tensió instantània
t (s) ω · t (rad) sin ω · t Vmàx · sin ω · t (V)
0 314 · 0 = 0 sin 0 = 0 400 · 0 = 0
5 · 10-3 314 · 5 · 10-3 = 1,57 sin 1,57 = 1 400 · 1 = 400
15 · 10-3 314 · 15 · 10-3 = 4,71 sin 4,71 = -1 400 · (-1) = -400

1.2.5. Valors característics del corrent altern sinusoïdal

Atès que el valor de la tensió varia constantment, hi ha prop de sis valors d'una ona sinusoïdal característics d'aquesta tensió (vegeu la figura 5).

Un cicle és la part mínima d'una ona que es repeteix indefinidament.

Figura 5. Valors d'una ona sinusoïdal

Com a exemple de cada apartat, es farà servir la funció de tensió següent:

Graph

Aquí, v és el valor instantani, és a dir, el valor de la tensió en cada instant de temps. Per exemple, per a t = 4 ms = 4 · 10−3 s, la tensió té el valor següent:

Graph

Vmàx és el valor màxim, és a dir, el valor més gran de tots els instantanis, que indica la cresta de l'ona. En el nostre cas, Vmàx = 400 V.

Vef o Veff és el valor eficaç, és a dir, el valor de corrent continu que produeix el mateix efecte Joule (escalfament) que el corrent altern considerat. Normalment una ona es dóna amb el seu valor eficaç. En el cas d'ones sinusoïdals, es dóna la relació següent:

Graph

En el nostre exemple,

Graph

Vmitjà és el valor mitjà. En un cicle sencer d'una funció sinusoïdal, com que la meitat dels valors són positius i l'altra meitat són negatius, el valor mitjà és 0.

f és la freqüència, és a dir, el nombre de vegades que es repeteix un cicle en un segon. Per exemple, com que se sap que Graph

es té que

Graph

T és el període, és a dir, el temps que dura un cicle i coincideix amb la inversa de la freqüència. En el nostre exemple,

Graph

1.3. Càlcul de vectors

Els vectors es fan servir en electricitat per substituir funcions trigonomètriques d'ones sinusoïdals i simplificar-ne el càlcul. Per exemple, es pot substituir la suma de dues funcions sinusoïdals (que és una operació relativament difícil) per la suma de dos vectors (operació molt senzilla). Per això és important familiaritzar-se amb el concepte de vector i amb algunes de les operacions més comunes entre vectors. Tot seguit es repassaran els conceptes més elementals del càlcul de vectors.

Coordenades d'un vector

Imaginem un pla i un origen de coordenades X-Y. Per indicar la posició de qualsevol punt del pla respecte de l'origen es fan servir vectors. Aquesta posició (i el vector corresponent) es pot indicar de dues maneres diferents (vegeu la figura 6):

Un vector…

… és un segment orientat en l'espai. En electricitat només es fa servir un plànol definit per dues magnituds elèctriques o una magnitud elèctrica i el temps (V - I, V - t, I - t, etc.), de manera que només hi ha vectors en un pla, és a dir, els vectors només tenen dues dimensions.

  • Mitjançant coordenades polars: es dóna la distància en línia recta respecte de l'origen (mòdul r) i l'angle que forma amb l'eix X (angle α).
  • Mitjançant coordenades rectangulars: es dóna la distància X i la distància Y que s'ha de recórrer per arribar al punt corresponent.

El mòdul és la longitud del vector i l'argument, l'angle entre el vector i l'eix horitzontal.

Figura 6. El vector i les coordenades polars i rectangulars que té.

En el cas de la figura 6, el mòdul és la longitud de r i l'argument, l'angle α.

En electricitat…

… es consideren com a positius els angles que parteixen de l'eix X positiu i giren en sentit contrari al de les agulles del rellotge (des de l'eix X positiu cap a dalt).

En coordenades polars, un vector queda definit amb el mòdul (r) i l'argument o angle (α). En coordenades rectangulars, un vector queda definit per les longituds de les seves projeccions a i b sobre els eixos coordinats X-Y. Així a és la projecció de r en la direcció de l'eix X i b és la projecció de r en la direcció de l'eix Y.

Les coordenades rectangulars es donen amb un parell de números. Per distingir la coordenada en l'eix Y s'hi afegeix el sufix j. Així, per exemple, el vector a = (3 + 4j) vol dir que X = 3 i Y = 4. És a dir: Xa = 3 i Ya = 4.

Un vector es pot donar amb coordenades rectangulars (a + bj) o amb coordenades polars Graph.

Per a les coordenades polars es fa servir, en canvi, la forma següent:

Graph

Per exemple, el vector Graph representa un vector que té un mòdul de 50 i un argument de 20°.

Relacions entre els dos sistemes de coordenades

Atès que hi ha dues maneres de donar la mateixa informació (coordenades rectangulars i coordenades polars), hi ha d'haver una relació entre elles. Es pot passar d'un sistema a l'altre. Observeu les fórmules que es fan servir per efectuar aquest pas.

Per passar d'un sistema de coordenades rectangulars (a + bj) a un de coordenades polars (Graph), es pot fer el següent:

Graph

Graph

Algunes calculadores…

… tenen funcions de canvi de coordenades. Llegiu les instruccions de la vostra calculadora si les voleu utilitzar, encara que aquí usarem les fórmules trigonomètriques donades.

Per passar d'un sistema de coordenades polars (Graph) a un sistema coordenades rectangulars (a + bj), es pot fer el següent:

Graph

Graph

Cal saber passar d'un sistema de coordenades a l'altre perquè per a cada tipus d'operació se n'ha d'usar un de determinat.


Exemple de canvi de sistema de coordenades rectangulars a polars

Un vector V té per coordenades rectangulars a = 4 i b = 3, V = (4 + 3j). Determineu-ne les coordenades polars.

Solució:

Graph

Graph

I ara es pot posar el següent:

Graph

Exercici de canvi de sistema de coordenades polars a rectangulars

Un vector ve donat per les seves coordenades polars: r = 20, α = 40°. Determineu-ne les coordenades rectangulars.

Solució:

Graph

Graph

I ara podem dir que el vector és:

Graph

Operacions amb vectors

Amb els vectors es poden fer tot tipus d'operacions, com amb els números. Les més importants són la suma i la resta, la multiplicació i la divisió.

La suma i la resta de vectors. Per sumar (o restar) dos vectors A i B, cal posar les seves coordenades en forma rectangular i sumar (o restar) les seves components x i y (vegeu la figura 7). Les components del vector suma S són les següents:

Graph

Graph


Figura 7. Suma de dos vectors amb les seves components rectangulars

El producte de vectors. Per multiplicar dos vectors A i B, cal posar-los en forma de coordenades polars, multiplicar els mòduls i sumar els arguments. Les components del vector producte P (vegeu la figura 8) són les següents:

Graph

Graph

Figura 8. Producte de dos vectors amb les seves components polars

La divisió de vectors. Per dividir dos vectors A i B, cal posar-los en forma polar, dividir els mòduls i restar els arguments (vegeu la figura 9). Les components del vector divisió D són les següents:

Graph

Graph

Per sumar dos vectors cal tenir-los en forma rectangular, mentre que per multiplicar-los o dividir-los s'han de posar en forma polar.

Figura 9. Divisió de dos vectors amb les seves components polars

1.4. Comportament dels receptors elementals

El desfasament…

… és l'angle que es forma entre dues magnituds periòdiques. Aquest angle de desfasament fa que un dels senyals vagi “endarrerit” en el temps respecte de l'altre.

Entre els receptors de corrent elèctric que es poden construir es produeixen diversos efectes que es poden modelitzar amb tres components clarament diferenciats. Són els efectes a causa de resistències, bobines i condensadors. En la taula 5 es recull el comportament de cada receptor.

Taula 5. Comportament dels receptors

Component Efecte que modelitza
Resistència Producció de calor per escalfament
Bobina Emmagatzematge d'energia en forma de camps magnètics
Condensador Emmagatzematge d'energia en forma de camps elèctrics

En general, es diu que la llei d'Ohm es continua complint, però ara la impedància que ofereixen bobines i condensadors depèn de la freqüència del corrent. A més, aquestes components introdueixen desfasaments entre la tensió aplicada i el corrent que hi circula. Tot això ho veurem quan estudiem cada component per separat i serà la base per entendre, més endavant, els circuits en què tindrem més d'una component connectada a una font de tensió.

1.4.1. Circuit amb resistència òhmica

Quan el circuit només té resistència es diu que és un resistiu òhmic pur (vegeu la figura 10). Si aquesta resistència es connecta a una font de tensió de corrent altern, s'estableix una intensitat també alterna, de la mateixa freqüència i en fase amb la tensió.

Una resistència es comporta igual en corrent continu que en corrent altern.

Figura 10. Circuit amb resistència òhmica

Les relacions que s'estableixen són les següents:

Graph

Graph

Graph

Aquí, V i I són els valors eficaços de tensió i intensitat.

Exemple de càlcul de corrents i potències en circuits resistius

Solució

Calculeu el corrent que circula per una resistència de 40 Ω si hi connectem una tensió alterna sinusoïdal de 240 V, i la potència que es consumirà en aquesta resistència.

El corrent que s'hi establirà tindrà un valor de: Graph

La potència es pot calcular amb qualsevol de les dues fórmules donades:

Graph

Graph

Una tensió alterna sinusoïdal de freqüència f aplicada sobre una resistència pura fa passar una intensitat de valor

Graph

en fase amb la tensió, i consumeix una potència donada per

Graph

o bé

Graph

En una resistència, la tensió en borns i el corrent estan en fase i només es consumeix potència activa.

Es diu que la resistència és un nombre real (és com un vector d'angle 0) perquè no introdueix desfasament entre la tensió i el corrent. És a dir, si la tensió té un angle α, el corrent està en el mateix angle. Per això la resistència es representa com un vector a 0°.

En la figura 11 es mostra el diagrama vectorial que representa la tensió, la resistència i la intensitat d'un circuit òhmic pur.

Figura 11. Vectors en un circuit òhmic

1.4.2. Circuit amb bobina

El valor d'una bobina es dóna en henrys (H). Com que és una unitat molt gran, es fan servir submúltiples. El més emprat és el mil·lihenry, mH = 10−3 H.

Una bobina ofereix una dificultat al pas del corrent elèctric altern que depèn de la freqüència de la tensió aplicada. A més a més, produeix un desfasament de 90° entre la tensió aplicada i el corrent absorbit. Per això rep el nom de reactància inductiva (XL) (vegeu la figura 12).

Figura 12. Circuit inductiu pur i la representació cartesiana de la tensió i la intensitat endarrerida 90°

La reactància inductiva d'una bobina depèn de la freqüència de la tensió aplicada i té l'expressió següent: XL = L · 2 · π · f. Es mesura en Ω.

En una bobina, la intensitat està endarrerida 90° respecte de la tensió. Una bobina ideal només consumeix potència reactiva.

En la figura 13 es mostren els valor de la reactància inductiva, la tensió i el corrent elèctric en un circuit inductiu pur en forma vectorial.

Figura 13. Vectors en un circuit inductiu pur

Una bobina produeix un endarreriment de 90° del corrent respecte de la tensió. Això vol dir que la reactància inductiva és un vector que està avançat 90° respecte de l'eix X (és a dir, és sobre la part positiva de l'eix Y).

Una bobina, en corrent altern, té una reactància inductiva XL = L · 2 · π · f avançada 90° (sobre l'eix Y positiu), endarrereix el corrent 90° respecte de la tensió, consumeix potència reactiva i, en canvi, no consumeix potència activa.


Exemple de càlcul de corrents en circuits inductius

Una bobina de 0,2 H està connectada a una font de tensió de 100 V i 50 Hz. Per calcular-ne el corrent, primerament calcularem la reactància inductiva en la freqüència donada:

Graph

Observem com, en posar la XL a 90°, el corrent queda a −90°, és a dir, endarrerit 90° respecte de la tensió, que estava a 0° (vegeu la figura 14).

Figura 14. Vectors de l'exemple

En la figura 14 es mostra la tensió aplicada a la bobina i la intensitat que hi passa (endarrerida 90º respecte de la tensió). Observeu que la potència és positiva quan V i I són positives o negatives al mateix temps. En canvi, el signe de la potència es torna negatiu quan la tensió i la intensitat tenen signes diferents (l'una és positiva i l'altra negativa).

Figura 15. Potència en un circuit inductiu

Tal com es mostra en la figura 15, el valor mitjà de la potència que absorbeix una bobina de la xarxa és 0. Aquest resultat es pot obtenir igualment emprant la fórmula donada per trobar les potències.

1.4.3. Circuit amb condensador

Un condensador ofereix una dificultat al pas del corrent elèctric que depèn de la freqüència de la tensió aplicada. A més a més, produeix un desfasament de 90° entre la tensió aplicada i el corrent absorbit. Per això rep el nom de reactància capacitiva (XC).

El valor d'un condensador s'expressa en farads (F), però atès que és una unitat molt gran, se'n fan servir els submúltiples (vegeu la taula 6).

Taula 6. Els submúltiples del farad més utilitzats

Submúltiple Símbol Equivalència
Microfarad μF 1 μF = 10-6 F
Nanofarad nF 1 nF = 10-9 F
Picofarad pF 1 pF = 10-12 F

En la figura 16 es mostra un circuit capacitiu i la representació cartesiana de la tensió i la intensitat avançada 90°.

Figura 16. Circuit capacitiu pur

En la figura 17 es mostren els mateixos valors però de forma vectorial. Si es posa la tensió a 0°, la XC està a −90° i la intensitat avança 90° respecte de la tensió.

Figura 17. Vectors en un circuit capacitiu pur

En els borns d'un condensador, el corrent està avançat 90° respecte de la tensió. Un condensador ideal només entrega potència reactiva.

La reactància capacitiva d'un condensador depèn de la freqüència de la tensió aplicada i té l'expressió següent:

Graph

Un condensador produeix un avançament de 90° del corrent respecte de la tensió. Això vol dir que la reactància capacitiva és un vector que està endarrerit 90° respecte de l'eix X (és a dir, és sobre la part negativa de l'eix Y).

Un circuit amb…

… bobina es diu que és inductiu (una bobina també es coneix com a autoinducció). Un circuit amb un condensador es diu que és capacitiu. Es diu que un circuit amb una resistència és resistiu.

Exemple: calcular el corrent d'un condensador de 100 μF

Per calcular el corrent d'un condensador de 100 μF que està connectat a una font de tensió de 100 V i 50 Hz, primerament s'ha de calcular la reactància capacitiva en la freqüència donada:

Graph

Com què està endarrerida 90°, la posarem en forma de vector (vegeu la figura 18). Ara es pot calcular el corrent (suposarem que la tensió està a 0°). Observem com, en posar la XC a −90°, el corrent ens queda a +90°, és a dir, avançat 90° respecte de la tensió que estava a 0°. En la figura 18 es poden veure els vectors de l'exemple resolt.

Figura 18. Representació vectorial de les magnituds de l'exemple d'un condensador de 100 μF

Un condensador, en corrent altern, té una reactància capacitiva que val

Graph

endarrerida 90° (sobre l'eix Y negatiu) i el corrent avança 90° respecte de la tensió, entrega potència reactiva i no consumeix potència activa.


1.5. Circuits RLC

Si es combinen els tres elements passius per excel·lència, les resistències, els condensadors i els inductors, es poden dissenyar les tres estructures habituals de tipus RLC, que són les següents:

  • Circuits RL
  • Circuits RC
  • Circuits RLC

Tot i que el procés de càlcul de cadascun dels circuits sempre és el mateix, val la pena veure'ls per separat per tal d'observar amb deteniment les propietats específiques de cadascuna de les tres configuracions: en el circuit RL es produeix un endarreriment del corrent respecte a la tensió, perquè la bobina pot respondre immediatament als canvis de tensió, però no als de corrent; en el circuit RC es produeix un efecte anàleg però contrari, de manera que s'observa un avançament del corrent respecte de la tensió perquè el condensador no pot respondre immediatament als canvis de tensió elèctrica, i en els circuits RLC es produeix un efecte interessant, ja que el circuit presenta un mínim d'impedància a una freqüència que és funció dels valors de L i C.

1.5.1. Circuits RL

Una bobina és un fil conductor enrotllat sobre una base aïllant. Aquest fil té una certa resistència òhmica, és a dir, que una bobina real sempre anirà acompanyada d'una petita resistència. De vegades, aquesta resistència és tan petita que el seu valor es pot negligir (considerar que és pràcticament 0), però no sempre és així.

A part de la pròpia resistència interna, una bobina pot estar en sèrie amb una component de resistència i formar el que es coneix com un circuit RL, com el que es mostra en la figura 19, en aquest cas un circuit d'una bobina i una resistència en sèrie.

Si es connecta un generador de corrent altern a un circuit RL, hi passa una intensitat i hi ha unes caigudes de tensió en cada component, i també potències activa, reactiva i aparent consumides. Resoldre aquest circuit és trobar totes aquestes intensitats, caigudes de tensió i potències.

Impedància…

… és un nom genèric per indicar la dificultat al pas del corrent elèctric altern de components de diferents tipus. És a dir, és la combinació d'una o més reactàncies i d'una o més resistències. La impedància pot ser inductiva o capacitiva segons què predomini.

Figura 19. Circuit RL

En la figura 19 es mostra un circuit RL i les formes d'ona de la tensió i la intensitat que hi passa. Com que el circuit té una resistència i una bobina, la impedància total té un angle positiu, però inferior a 90º i, per tant, la intensitat està endarrerida respecte de la tensió aquest mateix angle.

Representació per mitjà de vectors

Una resistència es representa amb un vector sobre l'eix X, que té de mòdul el valor de la R i l'angle 0 (Graph).

Una reactància inductiva es representa com un vector sobre l'eix Y positiu, que té de mòdul el valor de la XL i un angle de +90° (Graph).

Com que totes dues components estan en sèrie, cal sumar els dos vectors. La composició en sèrie o en paral·lel de resistències i reactàncies rep el nom d'impedància (Z).

Figura 20. Triangle d'impedàncies en un circuit RL

En el cas d'una reactància inductiva i una resistència en sèrie, la impedància total val el que es pot observar en la figura 20. En forma rectangular:

Graph

En forma polar, el mòdul de Z:

Graph

i l'angle de Z:

Graph

Amb la qual cosa es pot posar que, en forma polar,

Graph

Figura 21. Diagrama de tensions en un circuit RL

Les tensions prenen valors calculables. Segons la figura 21, les potències valen el següent:

  • Potència aparent: Graph
  • Potència activa: Graph
  • Potència reactiva: Graph

Es pot comprovar en la figura 22, en què es mostra el diagrama de potències.

RMS

De l'anglès root mean square, que significa mitjana quadràtica, perquè es calcula elevant al quadrat els termes que hi intervenen, en termes de senyals s'atribueix al valor eficaç.

Figura 22. Diagrama de potències

Figura 23. Simulació del circuit RL

Exemple de càlculs en circuits RL

La figura 23 mostra una simulació amb un programa de càlcul de circuits. La font alterna és de 100 V (RMS és la sigla anglesa de valor eficaç), 141,42 V és el valor màxim i la freqüència és de 50 Hz. Per calcular les intensitats, les tensions i les potències del circuit RL de la figura 23, es comença per calcular la impedància de la bobina:

Graph

Després es calcula la impedància total, en forma rectangular:

Graph

En forma polar, el mòdul de Z:

Graph

i l'angle de Z:

GraphAleshores, es pot escriure que, en forma polar Graph. Observeu que el corrent està endarrerit un angle α igual al de la impedància.

  • Potència activa: Graph
  • Potència reactiva: Graph

1.5.2. Circuits RC

En la figura 24 es pot veure un circuit d'un condensador i una resistència en sèrie. Es pot apreciar com la intensitat està avançada respecte de la tensió un angle inferior a 90°.

Figura 24. Circuit RC en corrent altern

Per a la representació amb vectors:

  • Una resistència es representa amb un vector sobre l'eix X (valor, R i angle 0°).
  • Una reactància capacitiva es representa amb un vector sobre l'eix Y negatiu (valor, el de la XC i angle de −90°).

Com que totes dues components estan en sèrie, hem de sumar els dos vectors per calcular la impedància. En el cas d'una reactància capacitiva i una resistència en sèrie, la impedància total val, en forma rectangular:

Graph

En forma polar, el mòdul de Z:

Graph

I l'angle de Z:

Graph

Aleshores, es pot escriure que, en forma polar:

Graph.

Resoldre aquest circuit és trobar totes les intensitats, les caigudes de tensió i les potències consumides, com es pot observar en la figura 25.


Figura 25. Triangle d'impedàncies d'un circuit RC

Observem que ara, en ser ZC negativa, l'angle α és negatiu. Veiem també que el corrent està avançat un angle α igual al de la impedància.

En un circuit RC, la resistència consumeix potència activa i el condensador lliura potència reactiva.

Les tensions tenen el valor que s'indica en la figura 26.

Figura 26. Diagrama de tensions d'un circuit RC

I les potències (vegeu la figura 27):

  • Potència aparent: Graph
  • Potència activa: Graph
  • Potència reactiva: Graph

Figura 27. Diagrama de potències d'un circuit RC

Figura 28. Simulació d'un circuit RC

Exemple de càlculs en circuits RC

Per calcular la impedància del circuit RC, segons la simulació que es mostra en la figura 28, amb una font de corrent altern de 100 VRMS i una freqüència de 50 Hz, cal començar per calcular la impedància del condensador:

Graph

Després cal calcular la impedància total. En forma rectangular,

Graph

1.5.3. Circuits RLC

En un circuit RLC sèrie hi ha connectats una resistència, un condensador i una bobina en sèrie. Anàlogament en els circuits RC i RL, la resolució mitjançant vectors és la millor eina. En aquest cas, en dibuixar els vectors de les reactàncies us adonareu que, com que tenen la mateixa direcció i sentits oposats, l'un anul·larà l'altre, de manera que nomes hi quedarà la component predominant.

En un circuit RLC, la resistència consumeix potència activa, la bobina consumeix potència reactiva i el condensador lliura potència reactiva.

Reactàncies i impedàncies

En un circuit RLC, la reactància total és la diferència de reactàncies

Graph

i la impedància total, en forma rectangular, és

Graph

Exemple de càlculs en circuits RLC

Calculeu les intensitats, les caigudes de tensió i les potències que es produeixen en un circuit RLC en sèrie connectat a una font de corrent altern de 100 V i una freqüència de 71,176 Hz. Les components passives són R = 100 Ω, L = 50 mH, C = 100 μF. En la figura 29 podeu veure el circuit amb els valors de les components. S'hi han afegit tres voltímetres i un amperímetre per tal de mesurar les tensions en cada component i la intensitat del circuit.

Figura 29. Simulació d'un circuit RLC

Comencem per calcular la impedància del condensador:

Graph

Després calculem la impedància de la bobina:

Graph

La suma de la reactància de la bobina i el condensador val el següent:

Graph

Aquest és el resultat en l'eix de les Y. En l'eix de les X tenim el valor de la resistència (100 Ω). En forma rectangular, la impedància total és:

Graph

En aquest cas el circuit estaria funcionant a la freqüència de ressonància.

Observeu que en ser un circuit predominantment capacitiu −la impedància del condensador és superior a la de la bobina− el corrent està avançat respecte de la tensió i a l'inrevés: en un circuit predominantment inductiu −la impedància de la bobina és superior a la del condensador− el corrent està endarrerit respecte a la tensió.

1.6. Potència

En general, en termes vectorials, si es té una tensió V amb un angle α (Vα) i un corrent I amb un angle β (Iβ), es defineix una potència aparent S com el producte vectorial

Graph

Aquí, I * és el vector conjugat del corrent (angle β canviat de signe). Operativament, es pot calcular així:

Graph

És a dir, el valor eficaç de la tensió, amb el seu angle, multiplicat pel valor eficaç del corrent amb l'angle canviat de signe.

Aquesta potència es diu aparent perquè no és la potència realment consumida, però és un valor important perquè és la potència que circula per la línia elèctrica (part de la potència S es consumeix i part torna a la línia).

Figura 30. Potència sinusoïdal

Com es pot veure en la figura 30, la potència té una freqüència doble respecte de la tensió i el corrent. Hi ha una part de la potència que és negativa (que es retorna a la xarxa) i una part que és positiva (que es consumeix realment). El valor mitjà de la potència consumida és superior a 0, si α és diferent de 90°. Això passa sempre si en el circuit hi ha alguna resistència.

Observem que la potència aparent és un vector que pot estar donat per les seves coordenades polars o rectangulars. En cas que estigui donat per les coordenades polars (Sα-β = Sφ), S representa el valor de la potència aparent i l'angle α-β, el factor de potència. Si està donat per les coordenades rectangulars (S = P + Qj), S representa igualment la potència aparent, P la potència activa consumida i Q la potència reactiva.

Si representem la potència (Sα-β = Sφ) en un sistema X-Y, veurem el significat de les seves components rectangulars.

Figura 31. Potència aparent, potència activa i potència reactiva

Per completar la figura 31, en la taula 7 s'especifiquen la denominació i les unitats de cada potència.

Taula 7. Potències vectorials

Símbol Denominació Significat Unitats
S Potència Aparent Potència que circula per la línia Voltampers (VA)
P Potència Activa Potència consumida que consumeix el circuit Watts (W)
Q Potència Reactiva Potència absorbida i entregada a la xarxa Voltampers reactius (VAr)

Exemple de càlcul de potències

Per calcular les potències que consumeix un circuit, al qual hi ha connectada una tensió de 100 V amb un angle 0° i absorbeix una intensitat de 4 A amb un angle de 40°, s'ha de calcular la potència aparent amb la fórmula donada:

Graph

Observem que s'ha fet servir el corrent amb l'angle canviat de signe. Ara cal trobar les components d'aquesta potència aparent:

  • Potència activa: Graph
  • Potència reactiva: Graph

Això vol dir que el circuit consumeix realment 306,42 W, uns altres 257,12 els absorbeix i els retorna a la xarxa en diferents moments i en total la xarxa transporta 400 VA. Notem que en cap cas les potències activa i reactiva sumades donen la potència aparent: cal efectuar una suma vectorial.